יום ראשון, 5 בספטמבר 2010

אור בא לבשל - Or Came to Cook


מנה שניה: חלת שמן זית עם חמאה ודניס כבוש בסלק

חומרים לחלה קלועה אחת:
400 גרם קמח לבן
160 מ"ל מי ברז
1 ביצה
30 גרם סוכר
6 גרם מלח
15 גרם שמרים טריים
40+20 מ"ל שמן זית
מלח גס לפיזור

ממיסים את השמרים במים. מערבבים קמח, סוכר ומלח. מוסיפים לקמח את השמרים המומסים ומערבבים.
מוסיפים ביצה ו 40 מ"ל שמן זית. לשים ביד או במיקסר 10 דקות.
מניחים בקערה מכוסה במגבת להתפחה 45 דקות. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים וקולעים צמה.
מניחים על תבנית עם נייר אפייה, מכסים במגבת ומתפיחים שוב 40 דקות. מחממים תנור ל 200 מעלות. שופכים 20 מ"ל שמן זית על החלה, מפזרים מלח גס ואופים 20-30 דקות, עד שהחלה שחומה מאוד.









Second dish: olive oil based Challah Bread with butter and beetroot cured sea bream

Ingredients for one braided Challah Bread

White flour 400 GR
Tap water 160 ml
Egg 1
Sugar 30 GR
Salt 6 GR
Fresh yeast 15 GR
Olive oil 20+40 ml
Coarse salt for scattering

Melt the yeast in the water. Mix flour, sugar and salt. Add the melted yeast to the flour and mix again. Add the egg and 40 ml of olive oil. Knead for about 10 minutes.
Place the dough in a bowl covered with a towel and let it rise for 45 minutes. Then divide the dough into 3 and braid it.
Place the dough on a baking dish with baking paper on it, cover with a towel and let it rise for another 40 minutes.  Pre heat an oven to 200 Celsius. Brush the bread with olive oil, sprinkle some coarse salt and bake between 20 and 30 minutes, until it becomes brown.


2 comments:

כל תגובה תתקבל בברכה:)